Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Aprīlis >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2018-04-17
AICINAM UZŅĒMUMUS PIEDALĪTIES LATVIJAS NOVADU DIENĀS VITEBSKĀ!
 
Pasākuma tēma “Parādi Latviju, iepazīsti Baltkrieviju”
2018. gada 6. septembris

 
Vispārīgā informācija:
Ņemot vērā Vitebskas apgabala ģeogrāfisko novietojumu (tiešā robeža ar Latvijas Republiku), kā arī vēlmi veidot un attīstīt Vitebskas uzņēmēju sadarbības kontaktus ar Latvijas uzņēmējiem – plānots organizēt pasākumu “Latvijas novadu dienas Vitebskā”, kuru ietvaros tiktu organizētas sekojošas aktivitātes - uzņēmēju vizīte un uzņēmēju forums Vitebskas apgabalā, Latvijas kā tūrisma galamērķa popularizēšana (Tūrisma seminārs), kā arī pašvaldību vizīte. Kā papildus pasākums plānota arī Latvijas kultūras programma.
Vitebskas apgabals ir interesants ar to, ka robežojas ar Latvijas Republiku, iekļauj divus robežpārejas punktus, kā arī ir nozīmīgs sadarbības partneris dažādās jomās. Tieši ģeogrāfiskais tuvums rada pozitīvu iespēju sadarbības attīstībai un veicināšanai starp LV un BLR. Šobrīd Vitebskas apgabalā jau aktīvi sāk meklēt sadarbības iespējas daudzas ES dalībvalstis.
 
Mērķis:
Atrast jaunas sadarbības iespējas starp Latvijas un Baltkrievijas uzņēmējiem, kā arī iepazīstināt Baltkrievijas uzņēmējus ar tām iespējām, kuras piedāvā sadarbība ar Latvijas uzņēmējiem;
Veicināt sadarbību tūrisma jomā, reklamējot Latviju kā tūrisma galamērķi;
Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas pašvaldību sadarbība, kuras ietvaros jau šobrīd notiek dažādi pasākumi.
 
Latvijas 100gades pasākumu ietvaros, konsulāts Vitebskā redz unikālu iespēju organizēt pasākumu kopumu, kuru pievienotā vērtība būtu Latvijas popularizēšana Vitebskas apgabalā, kā arī radītu papildus iespējas sadarbības organizēšanai starp Latviju un Baltkrieviju, veicinot ekonomisko sadarbību, kultūras, sporta un izglītības, kā arī pašvaldību sadarbību. Latvijas 100gades svinības, kā unikāls formāts, ļaus pievērst būtiski lielāku uzmanību pasākuma norisei Vitebskas apgabalā un dos iespēju parādīt Latvijas sasniegumus dažādās jomās. Kopumā, pasākuma norise tiek definēta kā nozīmīgākais 100gades pasākums Vitebskas apgabalā.
Plānota Latvijas Republikas vēstnieka Baltkrievijas Republikā M. Virša dalība oficiālajos pasākumos Latvijas novadu dienu ietvaros, kā arī organizēta vēstnieka tikšanās ar oficiālajām amatpersonām Vitebskas apgabalā. Vēstnieka klātbūtne oficiālajos pasākumos nodrošinās sapratni par Latvijas Republikas interesi sadarbības veicināšanai ar Baltkrievijas Republiku.
 
Pasākuma formāts:
Pasākuma galvenais organizators ir Latvijas Republikas konsulāts Vitebskā, sadarbībā ar Latvijas Republikas vēstniecību Baltkrievijā un LTRK.
Pasākuma organizatori:
LIAA pārstāvis Baltkrievijā, sniedz atbalstu tūrisma semināra norisei un nodrošina ar izdales materiāliem;
Latvijas un Baltkrievijas ekonomisko sakaru veicināšanas biedrība;
Pasākuma atbalstītāji:
Latvijas Novadu plānošanas reģioni;
Latvijas Pašvaldību savienība;
A/S “Latvijas Dzelzceļš”;
Rīgas brīvostas pārvalde.
 
No Baltkrievijas puses organizators ir Baltkrievijas Tirdzniecības un Rūpniecības palātas Vitebskas nodaļa, Vitebskas pilsētas izpildkomiteja, Vitebskas apgabala izpildkomiteja, Tūroperators “ILVA”.
 
I Biznesa forums:
Latvijas un Baltkrievijas (Vitebska apgabala) Biznesa forums un uzņēmēju tikšanās;
Semināra daļa:
Informācija par biznesa vidi gan LV, gan BLR (iespējamās sadarbības formas un veidi);
LV piedāvājums un iespējas uzņēmējdarbības jomā (Likumdošana, iespēja atrast partnerus, Ekonomisko zonu piedāvājums);
BLR piedāvājums un iespējas uzņēmējdarbības jomā (Likumdošana, iespēja atrast partnerus, Ekonomisko zonu piedāvājums);
Specifiski jautājumi (muitas, ES sertifikācija u.c.);
Transports un Loģistika. Piedāvājums un iespējas.
Kontaktu biržas;
Latvijas un Baltkrievijas uzņēmumu produkcijas izstāde, ieskaitot informāciju par uzņēmumiem. Izstādei būs nodrošināti stendi;
B2B un Individuālas tikšanās;
Uzņēmumu apmeklējums;
Organizatori no BLR puses: Vitebskas apgabala izpildkomiteja un Baltkrievijas tirdzniecības un rūpniecības palāta, Vitebskas nodaļa,
Pārstāvība no BLR puses: Vitebskas apgabala izpildkomiteja (ekonomikas komiteja), Vitebskas pilsētas izpildkomiteja (ārējo ekonomisko sakaru nodaļa), Vitebskas brīvā ekonomiskā zona, Vitebskas Mārketinga centrs, Vitebskas apgabala darba devēju savienība; Darba devēju un uzņēmēju asociācija.
Dalībnieki un BLR puses:
Vitebskas SEZ  http://fez-vitebsk.by/ru/adventage ;
 
Pārtikas rūpniecība:
Кондитерская фабрика "Витьба"vitba.by (производство кондитерских изделий);
ОАО «Оршанский мясоконсервный комбинат»  omkk@tut.by(производство мясной продукции, консервов, детского питания);
ГО «Витебский концерн мясомолочные продукты» www.vitebskmmp.com;
 
Kokapstrāde:
УП «Витебсктурист» vitebsktourist.by (гостиничные и туристические услуги);
ЧП «Лайвури» (деревообработка);
ОАО "Витебскдрев"  https://vitebskdrev.com(деревообработка);
 
 
Tekstila un citas nozares:
ОАО "Знамя индустриализации" www.znamya.biz(швейное производство);
ЧПТУП "Витстройтехмаш"  www.agpvipo.com(производство подъемников и спец.техники);
ООО «ПО Энергокомплект» vikab.by (производство кабельно-проводниковой продукции);
ОАО «Витебские ковры» http://vitcarpet.com(производство ковров и ковровых изделий);
ООО «Рубикон» rubikon.by  (фармацевтическое производство);
ОАО «Витязь» www.vityas.com   (производство медицинской и бытовой техники);
 
 
II Tūrisma forums
Tūrisma seminārs – Latvijas reģionu tūrisma maršrutu prezentācija:
Tūrisma seminārs un prezentācija;
Informatīvie stendi un materiāli par pašvaldībām;
Diskusija par sadarbību tūrisma veicināšanas jomā starp LV un Vitebskas apgabalu, tajā skaitā individuālas tikšanās. Dalībnieki no Baltkrievijas puses – tūrisma firmas, pašvaldību pārstāvji un Vitebskas apgabala un Vitebskas pilsētas pārstāvji.
Latvijas reģionu pašvaldību vizīte Vitebskā.Plānots organizēt LV un Vitebskas apgabala pašvaldību pārstāvju tikšanos, lai veidotu jaunus iespējamos sadarbības formātus. Sadarbības partneri – Latvijas novadu plānošanas reģioni un Latvijas Pašvaldību savienība;
Latvijas Vēstnieka Baltkrievijas Republikā dalība oficiālajā daļā, kā arī tikšanās ar Latvijas un Vitebskas apgabala oficiālajām amatpersonām.
Pašvaldības, kuras piedalās Latvijas kā tūrisma galamērķa popularizēšanas pasākumos, nodrošinātu nelielu kultūras programmu, izmantojot šajās pašvaldībās esošos kolektīvus.
 
III   Pašvaldību vizīte Vitebskā – pasākuma “Latvijas novadu dienas Vitebskā 2018.  “Parādi Latviju, iepazīsti Baltkrieviju””
Formāts: Tikšanās starp LV un BLR pašvaldību pārstāvjiem.
Tēma: Iespējamā LV un BLR pašvaldību sadarbība.
Pārstāvība: Uzrunātas pašvaldības no visiem Latvijas reģioniem. Šobrīd interesi ir izrādījušas visu reģionu pašvaldības. No Vitebskas apgabala puses piedalītos Vitebskas apgabala izpildkomitejas pārstāvji, un no BLR puses interesi ir izrādījušas šādas pašvaldības – Oršas, Polockas un Novopolockas, kā arī Vitebskas pilsētas izpildkomiteja.
Mērķis: Prezentēt Latvijas novadus, parādot tās iespējas, kuras tiek piedāvātas Latvijas novados gan tūrisma, gan sadarbības jomās, kā arī iespējamā sadarbība dažādu programmu ietvaros. Piedāvāt sadarbības iespējas BLR pašvaldībām ar LV pašvaldībām.
Piesaistot VARAM un Latvijas Pašvaldību savienību, tikšanās rezultātā būtu vēlams atrast sadarbības formas un iespēju piedalīties dažādos projektos.
Formāts:
Tikšanās pašvaldību līmenī;
Izbraukums uz kādu no pašvaldībām (pēc interesēm);
Pašvaldību reklāmas stendi pasākuma norises vietā.
Pasākuma ietvaros iespējama sadarbības līguma parakstīšana. Šobrīd veidojas sadarbība starp Oršas rajonu un Talsu novadu. Konsulāts ir gatavs atrast citus sadarbības partnerus.
Sadarbība starp pašvaldībām tiek organizēta šādās jomās:
Dalība kopējos projektos;
Apmaiņa kultūras, sporta, izglītības un tūrisma projektos;
Kopīgu pasākumu organizēšana;
Sadarbība uzņēmējdarbības atbalsta jomā.
Lūgums Latvijas pašvaldībām noformulēt vēlmes attiecībā uz partneru pašvaldību atrašanu Vitebskas apgabalā.
Informācija par Vitebskas apgabalu - http://www.vitebsk-region.gov.by/ru/
 
Papildus informācija:
Līdz šim 2016. un 2017. gadā ir notikušas Latvijas uzņēmēju “Tirdzniecības misijas”, kā arī organizētas individuālas uzņēmēju vizītes un tikšanās ar uzņēmējiem Baltkrievijā. Noslēgti sadarbības līgumi starp Latgales speciālo ekonomisko zonu un Vitebskas brīvo ekonomisko zonu, kā arī Vitebskas apgabala uzņēmēju organizācijas ir piedalījušās uzņēmēju dienās Latvijā. Šīs jau veiktās darbības uzņēmējdarbības sadarbības veicināšanai ir definējams kā iestrādes biznesa foruma norisei.
Attiecībā uz tūrisma semināru, konsulāts 2016. gadā organizēja tūrisma semināru, kurā piedalījās 32 dalībnieki, kuri pārstāvēja Vitebskas apgabalā esošās tūrisma firmas. Šobrīd Vitebskas apgabala tūrisma tendences ir saistītas ar tuvējo valstu apmeklēšanu. Latvijas tūrisma maršruti izraisa interesi, kā arī palīdzētu nodrošināt tūristu pieplūdumu. Šobrīd aizvien vairāk tiek attīstīt savienotie maršruti, kuros Latvija varētu būt viens no nozīmīgākajiem spēlētājiem.
 
Publicitāte:
Ir piesaistīti Vitebskas apgabala informācijas līdzekļi – Vitebskas TV un rakstošie izdevumi. Paralēli informācija tiks publicēta Interneta vietnēs.
No Latvijas puses tiks piesaistīta reģionālās televīzijas, kā arī novadu rakstošie informācijas līdzekļi, kuri atspoguļotu Novadu dienu norisi. Papildus vēlos informēt, ka pasākuma norise Vitebskas apgabalā sniegtu nepieciešamo atbalstu dažādu jomu pārstāvjiem Latvijas Republikā, lai veidotu ciešākas sadarbības saites ar Baltkrievijas Republiku. Ņemot vērā sadarbības attīstību starp Latvijas Republiku un Baltkrievijas Republiku, šim pasākumam varētu tikt piešķirta būtiskas loma uzņēmējdarbības veicināšanas kontekstā, kā arī tā nozīme kopējā ekonomiskās sadarbības veicināšanā.
Šobrīd, būtisks apstāklis ir tieši saistīts ar Latvijas ministru prezidenta vizītes laikā panākto vienošanos ekonomiskās sadarbības veicināšanai. Šīs sadarbības ietvarā, Vitebskas apgabalam ir būtiska nozīme, jo šajā reģionā atrodas galvenie transporta mezgli un rūpniecības objekti, būtiski Latvijas ekonomikai. Uz jau iesākto sadarbības formu pamata, var tikt veicināti un veidoti jauni sadarbības modeļi. Latvijas Republikai Vitebskas apgabalā ir būtisks atbalsta punkts – konsulāts Vitebskā, kura iespējas, kā vienīgajai diplomātiskajai pārstāvniecībai Vitebskas apgabalā, veidot sadarbību starp dažādām jomām Latvijā un Vitebskas apgabalā netiek pilnvērtīgi izmantota. Attiecībā uz konsulāta, kā galvenā organizatora lomu, šī pasākuma ietvaros, atļaujiet informēt, ka šādā veidā tiks pacelta pasākuma nozīme, kā arī radīs iespēju piesaistīt maksimāli daudz dalībnieku no Baltkrievijas puses. Baltkrievijas kā valsts specifika ir tāda, ka būtiski ir pasākuma organizētājam būt diplomātiskajai pārstāvniecībai. Tādā gadījumā, šim pasākumam iespējams piesaistīt maksimāli lielu uzmanību un atbalstu no apgabala varas iestādēm. Īpašu nozīmi pasākumam piešķir apstāklis, ka tā norise notiek Latvijas 100gades svinību ietvaros.
 
PIELIKUMI:
Vitebskā esošo uzņēmumu saraksts, kurus iespējams apmeklēt >>>ŠEIT
Anketa "Interešu noteikšana sadarbībai ar Baltkrievijas uzņēmējiem" >>>ŠEIT
 
Dalībnieku pašu izmaksas:
Šobrīd ir definētas šādas izmaksas, kuras ir
Ceļa izdevumi;
Ceļojuma apdrošināšana (~5-7 EUR);
Komandējumu izdevumi;
Viesnīcas izdevumi (~40 EUR par nakti);
Baltkrievijas Vīzas. Šeit ir informācija par izmaksām: http://latvia.mfa.gov.by/ru/consular_issues/visas/tarif/
Uzņēmumu un pašvaldību prezentācijas un izstādes materiālu nogādāšanu uz Vitebsku palīdzēs nodrošināt konsulāts Vitebskā.
 
Latvijas puses pārstāvju dalība pasākuma “Latvijas novadu dienas Vitebskā”
 ietvaros rīkotajos pasākumos ir
BEZMAKSAS
 
Ja nepieciešama papildus informācija, var sūtīt jautājumus uz e-pasta adresi: ugis.skuja@mfa.gov.lv vai novadu.dienas@gmail.com, kā arī Baltkrievijas Tirdzniecības un Rūpniecības palātas Vitebskas nodaļai (jautājumi krievu valodā) ved@cci-vitebsk.by/

Reģistrējoties pasākuma, lūdzam informācijas apkopošanai CC pieteikumu nosūtīt uz e-pastu: baiba.kuma@kurzemesregions.lv