Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Aprīlis >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2018-10-19

 
INDUSTRIĀLĀ MANTOJUMA NEDĒĻAS NOGALEI KURZEMĒ REKORDLIELS APMEKLĒJUMS
 
Industriālā mantojuma nedēļas nogalē no 12. līdz 14. oktobrim Kurzemē 11 apskates objektus  - bākas, dzirnavas, dzelzceļa objektus, senās ražotnes un ūdenstorņus apmeklējuši vairāk kā 6400 apmeklētāju. Vislielāko apmeklētāju interesi raisījušas četras Kurzemes ievērojamākās bākas – Ovīšu, Užavas, Akmeņraga un Šlīteres bāka, kā arī Liepājas Karostas ūdenstornis, Aizputes ūdenstornis un Pāces vilnas fabrika. 
 
   
 Ovīšu bākas apmeklētāji un Latvijas Industriālā mantojuma fonda valdes priekšsēdētāja Andra Biedriņa uzstāšanās ar prezentāciju "Industriālais mantojums kā kultūras mantojuma sastāvdaļa", KPR foto. 
 
“Esam gandarīti par iedzīvotāju lielo interesi, jo tas apliecina, ka industriālā mantojuma celtnes no pamestiem, nevajadzīgiem objektiem var kļūt par patiešām aizraujošiem tūrisma objektiem. Pateicamies arī objektu saimniekiem par viesmīlību un aizraujošajiem stāstījumiem! Ņemot vērā lielo apmeklētāju skaitu, apsveram iespēju šādus pasākumus rīkot arī turpmāk, tādējādi industriālā mantojuma nedēļas nogales tūres varētu kļūt par jaunu tradīciju Latvijas tūrismā,” stāsta Jana Kalve, Kurzemes plānošanas reģiona projekta „Industriālais mantojums” vadītāja.
 
Industriālā mantojuma tūri Kurzemē piektdien, 12.oktobrī ievadīja Piejūras brīvdabas muzejs un Mazbānītis ar pasākumu - "No olas līdz stacijai". Ar šādu aizraujošu nosaukumu apmeklētājus priecēja gan Mazirbes preču šķūņa atklāšana, gan mašīnistu omlete, gan bezmaksas brauciens ar Mazbānīti pasākuma vairāk kā 40 dalībniekiem.
 
Tūrē lielāko apmeklētāju skaitu uzņēma četras Kurzemes ievērojamākās bākas – Ovīšu, Užavas, Akmeņraga bāka, kas atrodas Ventspils Brīvostas pārraudzībā, un Šlīteres bāka, kas atrodas Dabas Aizsardzības pārvaldes paspārnē. Kopā šajās bākās 3 dienu laikā – piektdien, sestdien un svētdien viesojās vairāk nekā 5000 cilvēku. Sestdien, 13.oktobrī Ovīšu bākā notika Latvijas Industriālā mantojuma fonda valdes priekšsēdētāja Andra Biedriņa prezentācija par industriālo mantojumu kā kultūras mantojuma sastāvdaļu un A.Neilanda stāstījums par higrogrāfisko būvju (bāku) vēsturi.
 
   
                                   Akmeņraga bāka, I.Aulmanes foto                  Užavas bāka, A.Pumpura foto

Valdgales dzirnavās visas trīs dienas apmeklētājus sagaidīja pats īpašnieks Džuzepe Rikardi. Apmeklējot dzirnavas, bija iespējams izstaigāt arī jumta balkonu, no kura paveras plaša ainava uz apkārtni.  Dzirnavās ir seši stāvi, ko savieno kāpnes. Saimnieks šeit iebūvējis pacēlāju, kas palīdz dažādas mantas, piemēram, traukus, nolaist uz leju vai augšu. Bija iespējams klātienē apskatīt romantiskā lauku stilā iekārtoto virtuvi, četras guļamistabas, viesistabu, kabinetu un vannasistabu.
 
SIA Liepājas ūdens pārraudzībā esošais Karostas ūdenstornis Liepājā vēra savas durvis apmeklētājiem sestdien un svētdien, kad kopā to apmeklēja ap 500 cilvēku. Apmeklētājiem bija iespēja aplūkot ūdenstorni līdz pat 3.stāvam, tāpat tornī bija iespējams apskatīt fotogrāfa Ivara Salmaņa fotoizstādi “Industriālais mantojums Kurzemē” un bija izvietoti informatīvie stendi, kuros atspoguļota Karostas ūdenstorņa un Karostas ūdensapgādes vēsture. Interesanti, ka ūdenstornim bijusi liela loma Latvijas brīvības cīņās 1919.gadā. No torņa vadīta Liepājas aizstāvēšana. Stendos bija  izmantotas vēsturiskas fotogrāfijas no vēstures pētnieka Jura Raķa privātā arhīva, kā arī no SIA "Liepājas ūdens" arhīva.
 
   
Karostas ūdenstornis Liepājā un kuplais tā apmeklētāju skaits, KPR foto
 
Bijušajā dzelzceļa stacijā "Airīte",kas atrodas Kurzemē starp Saldu un Skrundu uz Rīgas - Liepājas dzelzceļa līnijas, sestdien tika atzīmēts vasaras sezonas noslēgums un jaunizveidotajā ekspozīcijā apmeklētāji varēja iejusties trīsdesmito gadu noskaņā. Ekspozīcija izvietota stacijas uzgaidāmajā un kases telpā, tās eksponāti ir interaktīvi – aptaustāmi un darbināmi. Pēcpusdienā tika demonstrētas spēlfilmas un seni kinokadri no Latvijas arhīva krājumiem. Staciju šajā nedēļas nogalē apmeklēja vairāk nekā 50 cilvēku.

Aizputes ūdenstornis šajā nedēļas nogalē uzņēma pārsteidzoši lielu apmeklētāju skaitu – ap 850. Taču ne visi apmeklētāji uzdrošinājās uzkāpt līdz skatu platformai, tādu bija ap 750. Sestdien, 13.oktobrī pirmo reizi Aizputes ūdenstornī notika alpīnisma pasākums - nolaišanās no 18 m augstuma sadarbībā ar Gandrs un putnu vērošana kopā ar ornitologu Ritvaru Rekmani no biedrības “Kurzemes putni”. 
 
   
Aizputes ūdenstornis un Gandrs organizētā alpīnista nolaišanās no 18 metru augstuma

Pāces Vilnas fabrika sestdien un svētdien bija atvērta jebkuram interesentam. Fabrikas īpašnieki laipni izrādīja ražotni viesiem, savukārt iespēju darboties radošajās darbnīcās izmantoja daudz bērnu un jauniešu. Saimniekus patīkami pārsteidza lielais apmeklētāju skaits – fabrikā viesojās kopumā ap 500 cilvēku.
 
Kuldīgas viesiem bija iespēja doties aizraujošā ekskursijā kopā ar Kuldīgas gidi Dainu Girvaiti, kas iepazīstināja ar industriālo mantojumu pilsētā, tai skaitā  Kuldīgas industriālā mantojuma torni (Adatu fabrika). Kopumā ekskursijās pa Kuldīgu devās aptuveni 130 interesentu.
 
Ar visiem projekta objektiem un aktualitātēm var iepazīties:
 
Par projektu: 
Projekts “Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai” (Revival of Industrial heritage for tourism development) tiek realizēts Interreg Igaunijas - Latvijas pārrobežu sadarbības programmā 2014. - 2020. gadam. Projekta mērķis ir atdzīvināt industriālo mantojumu tūrisma attīstībai, veicinot izpratni par industriālā mantojuma vērtībām un nozīmi tūrisma piedāvājuma dažādošanai projekta reģionos, izveidojot sadarbības tīklu starp iesaistītajām pusēm tūrisma un industriālā mantojuma sfērā, kā arī veidot sadarbību ar Eiropas Industriālā mantojuma tīkliem, attīstot industriālā mantojuma objektus par pievilcīgām tūrisma vietām, kas atbilst ceļotāju vajadzībām, kā arī reklamējot industriālā mantojuma tūrisma vietas ārvalstu un vietējiem ceļotājiem.
 
 
Papildus informācija:
Jana Kalve, Kurzemes plānošanas reģiona Projekta „Industriālais mantojums” vadītāja, mob. 29524558, e-pasts: jana.kalve@kurzemesregions.lvwww.kurzemesregions.lv
 
Šis dokuments atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.