Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Aprīlis >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2018-09-07

 
5 NEDĒĻAS NOGALES BŪS UNIKĀLA IESPĒJA APSKATĪT INDUSTRIĀLĀ MANTOJUMA OBJEKTUS
 
Piecas nedēļas nogales septembrī un oktobrī apmeklētājiem būs pieejami unikāli industriālā mantojuma objekti Latvijā un Igaunijā. Daži no tiem ikdienā nav pieejami. Ērtības labad visi objekti ir apvienoti piecos maršrutos pa reģioniem - Vidzeme, Kurzeme, Rīgas reģions, kā arī Rietumu un Dienvidigaunija. Maršrutā iekļautas bākas, dzirnavas, hidroelektrostacijas, ūdenstorņi un dzelzceļu objekti.
 
“Latvija ir bijusi bagāta ar industriālo mantojumu, bet laika gaitā tas ir gājis zudumā. Taču mūsu reģiona kontekstā mēs noteikti esam bagātāki kā mūsu kaimiņi igauņi un lietuvieši, jo Latvija un, īpaši, Rīga bija industriāli attīstītāka vieta saistībā ar ostas un dzelzceļu pieejamību, kā arī fabrikām, ko te būvēja 19. un 20. gadsimta vidū. Rīga bija viena no lielākajām Krievijas impērijas rūpniecības pilsētām,” saka Latvijas Industriālā mantojuma fonda priekšsēdētājs Andris Biedriņš.
 
Taču gan tehnoloģiju, gan dažādu nozaru attīstības dēļ daudzas ēkas, kas agrāk pildīja ļoti svarīgas funkcijas, tagad tās vairs nepilda. Ēkas ir aizstājuši datorizēti risinājumi vai vienkārši šādu funkciju veikšana mūsdienu sabiedrībā vairs nav nepieciešama. Šīs būves otro elpu rod tūrismā un kļūst par tūrisma objektiem. Tās sauc par industriālo mantojumu.
 
Projekts “Industriālais mantojums tūrisma attīstībai”, kas tiek realizēts INTERREG Igaunijas - Latvijas programmas ietvaros, ļauj izcelt industriālā mantojuma objektus un maršrutos vienkopus piedāvāt interesentiem tos apskatīt. Jāpiebilst, ka, pateicoties šī projekta ietvaros pieejamajam finansējumam, divu gadu laikā ir atjaunoti vairāki industriālā mantojuma objekti - Ziklākalna tornis, Alatskivi kalte, Aizputes ūdenstornis, Airītes stacija, Baložu dzelzceļš, Kuldīgas industriālā mantojuma tornis, Jaunpils dzirnavas kā arī Līgatnes papīrfabrikas strādnieku dzīvokļi.
 
Šie un daudzi citi objekti būs apskatāmi nedēļas nogales tūrēs:
  • Vidzemes reģionā - 14., 15. un 16. septembris
  • Rietumigaunija - 21., 22. un 23. septembris
  • Rīgas reģions - 28., 29. un 30. septembris
  • Dienvidigaunija - 5., 6. un 7. oktobris
  • Kurzemes reģions - 12., 13. un 14. oktobris
 
Pilns objektu saraksts ir apskatāms šeit. Liela daļa objektu ir parūpējusies arī par īpašu dažādu aktivitāšu programmu.
 
Pirmie ciemos aicinās vidzemnieki: “Notiks gan izklaidējošas, gan izglītojošas aktvitātes, lai pievērstu sabiedrības uzmanību industriālajam mantojumam Vidzemē un iepazīstinātu ar tūrisma piedāvājumu,” sola Māra Sproģe, projekta ”Industriālais mantojums” sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā. “Kopumā būs apskatāmi 10 industriālā mantojuma objekti. Kā mazliet neierastāku gribētu izcelt pasākumu programmu Ķoņu dzirnavās, kur piektdien, 14. septembrī, pēc ekskursijas pa dzirnavām, apkārtni un piedalīšanos radošajā meistardarbnīcā ”Tekstildarbi un tēlniecību radīšana" vakarpusē varēs nobaudīt pop-up restorāna gardumus un piedzīvot mākslas performanci “Industriālā opera”. Tas būs metālmākslinieka Andra Dukura redzējums, pausts muzikāli vizuālā priekšnesumā, taču detaļas lai paliek noslēpumā. Jābrauc un jāizbauda pašiem! Ja tas šķiet pārāk tāls galamērķis, tad var doties arī uz Līgatni, kur papīrfabrikas strādnieku dzīvoklī varēs “uzraut” zolīti un pamieloties ar pankūkām. Savukārt sestdien, 15. septembrī, tiem, kas nepaguva paciemoties Gulbenes–Alūksnes Bānīša svētkos 1. septembrī, būs lieliska iespēja izbraukt plezīra tūrē ar vienīgo joprojām regulāri kursējošo šaursliežu dzelzceļa bānīti Latvijā, baudīt vietējos gardumus, apskatīt jauno Gulbenes stacijas ekspozīciju ”Dzelzceļš un Tvaiks”, kā arī izbraukt ar drezīnu Gulbenes stacijas depo.”
 
Pēc tam ciemos gaidīs Rīgas reģions: “Durvis vērs dažādi un savdabīgi industriālā mantojuma apskates objekti. Aizraujošos piedzīvojumos un ceļojumā vēsturē ikvienu aizvedīs Baložu kūdras bānītis, kas ir vienīgais muzejdzelzceļš Latvijā. Klātienē varēs satikt un klausīties šaursliežu dzelzceļa entuziastu un profesionālu dzelzceļnieku stāstījumos,” vilina Jana Briede, projekta koordinatore Rīgas plānošanas reģionā. “Savukārt iepazīt vēsturisko fabriku darba dunu varēs bezmaksas ekskursijās gan vilnas fabrikā Limbažos, gan kādreizējā Valsts elektrotehniskās fabrikas VEF muzejā. Tāpat apmeklētājus uz atraktīvu vēstures iepazīšanu gaidīs Rīgas ūdensapgādes muzejs. Dažāda veida izklaides programmas, degustācijas, vietējo ražotāju tirdziņi un ekskursijas notiks arī daudzās citās industriālā mantojuma apskates vietās - Aldara alus darbnīcas muzejā, Rideļu un Jaunpils dzirnavās, Bīriņu pils kompleksā un ūdenstornī, kā arī citur.”
 
Un industriālā mantojuma nedēļas nogales tūres noslēgsies Kurzemē no 12. līdz 14. oktobrim. Šeit noteikti jāpiemin atjaunotā Liepājas karostas ūdenstorņa atvēršana. Tas līdz šim bija pieejams apskatei tikai īpašos gadījumos, taču tagad tas arī vērs savas durvis apmeklētājiem.


 
Par projektu:
Projekts “Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai” (Revival of Industrial heritage for tourism development) tiek realizēts Interreg Igaunijas - Latvijas pārrobežu sadarbības programmā 2014. - 2020. gadam. Projekta mērķis ir atdzīvināt industriālo mantojumu tūrisma attīstībai, veicinot izpratni par industriālā mantojuma vērtībām un nozīmi tūrisma piedāvājuma dažādošanai projekta reģionos, izveidojot sadarbības tīklu starp iesaistītajām pusēm tūrisma un industriālā mantojuma sfērā, kā arī veidot sadarbību ar Eiropas Industriālā mantojuma tīkliem, attīstot industriālā mantojuma objektus par pievilcīgām tūrisma vietām, kas atbilst ceļotāju vajadzībām, kā arī reklamējot industriālā mantojuma tūrisma vietas ārvalstu un vietējiem ceļotājiem.

 

Papildus informācija:
VIDZEME - Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.: 26488091, e-pasts: mara.sproge@vidzeme.lvwww.vidzeme.lv
RĪGA - Edīte Pūķe, Rīgas Plānošanas reģiona projekta mārketinga speciāliste, mob. 22422074, e-pasts: edite.puke@rpr.gov.lvhttp://rpr.gov.lv/ 
KURZEME - Jana Kalve, Kurzemes plānošanas reģiona Projekta „Industriālais mantojums” vadītāja, mob. 29524558, e-pasts: jana.kalve@kurzemesregions.lvwww.kurzemesregions.lv
 
 
Šis dokuments atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.