Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Aprīlis >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2018-03-08

Iedzīvotāji ievērojami papildinājuši Ainavu dārgumu krātuvi ar fotogrāfijām

un stāstiem par Kurzemes ainavām

 
15. februārī ar fotogrāfiju un stāstu iesūtīšanu noslēdzās Latvijas simtgades pasākuma “Reģionu dienas” aktivitātes “Dāvana Latvijai  elektroniska ainavu dārgumu krātuve “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” pirmais posms.
 
Kopš pagājušā gada vasaras kopīgi esam nosaukuši katrs savu ainavu dārgumu, visos Latvijas reģionos, piesakot gandrīz 1000 sev nozīmīgas un īpašas Latvijas ainavas. Ainavu ekspertu padome 243 ainavas izvirzīja balsošanas sarakstam, par kuriem savukārt savu viedokli pauda iedzīvotāji atdodot savu balsi, kā rezultātā rudens pusē tika nosaukti 50 Latvijas ainavu dārgumi.
 
Latvijas Nacionālās bibliotēkas (turpmāk – LNB)  ainavu dārgumu krātuve, kas turpmāk glabāsies krājumā “Zudusī Latvija”, ir papildināta ar lieliskiem un iepriekš nepublicētiem 918 fotoattēliem un daudziem personīgiem atmiņu stāstiem, nostāstiem un leģendām. Par Kurzemes 10 ainavu dārgumiem Latvijas iedzīvotāji iesūtījuši 252 fotoattēlus, ap 40 stāstus, kā arī dalījušies ar citu informāciju par ainavām, piemēram, saitēm uz publikācijām interneta vidē, informāciju par grāmatām, brošūrām, informatīvajiem stendiem, muzeju krājumiem un citiem informācijas avotiem.
 
Esam saņēmuši gan vēsturiskus attēlus, gan izteiksmīgas mūsdienu fotogrāfu fotofiksācijas, tāpat arī emocionālus atmiņu stāstus, teiksmainas leģendas un nostāstus. Vēlamies pateikties Kurzemes reģiona muzeju un bibliotēku darbiniekiem, pašvaldību, tūrisma informācijas centru, biedrību entuziastiem, vēsturisko fotogrāfiju kolekcionāriem, fotogrāfiem un ikvienam, kurš atrada laiku, iespēju un vēlēšanos papildināt Kurzemes un visas Latvijas ainavu dārgumu krātuvi.
 
Vēlamies atgādināt, ka LNB krātuvi www.zudusilatvija.lv iespējams neierobežoti  papildināt ar vēsturiskajiem fotoattēliem, ne tikai par ainavām, bet visu, kas Latvijai svarīgs un būtisks.
 
Šobrīd aktivitātes “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” komanda strādā pie ainavu dārgumu krātuves izveides. Notiek iesūtītās informācijas apkopošana, rediģēšana un materiālu gatavošana izstādei.  Profesionāli fotogrāfi iemūžina nosauktos Latvijas ainavu dārgumus mūsu simtgades gadā. Līdz vasaras beigām tiks sagatavoti izstāžu stendi, kas būs apskatāmi katrā reģionā, un no 26.oktobra izstāde būs skatāma LNB telpās, bet 2019. gadā izstādi plānots eksponēt arī citur Latvijā. 
 
Svarīgs notikums, kam pieteikšanās sāksies jau marta sākumā, ir Eiropas padomes Ainavas balvas nacionālā atlase.
 
Aktivitātes noslēguma posmā plānots sagatavot priekšlikumus par ainavu dārgumu iekļaušanu Latvijas kultūras kanonā. 
  
Aicinām arī turpmāk sekot Ainavu dārgumu krātuves tapšanai, apmeklējot Kurzemes plānošanas reģiona mājaslapu vai arī tīmekļa vietnes  www.ainavudargumi.lv sadaļu Aktualitātes!
 
Informāciju sagatavoja:
Indra Murziņa, aktivitātes koordinatore Kurzemes plānošanas reģionā, indra.murzina@kurzemesregions.lv