Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Aprīlis >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2012-06-29
TUVOJAS NOSLĒGUMAM PROJEKTS PAR PĀRROBEŽU SADARBĪBU VENTAS UPES BASEINA APGABALA DABAS VĒRTĪBU APSAIMNIEKOŠANĀ 

 
2011.gada janvārī Kurzemes plānošanas reģiona administrācija uzsāka īstenot projektu „Pārrobežu sadarbība Ventas upes baseina apgabala dabas vērtību apsaimniekošanā”.

Projekta mērķis ir sekmēt Ventas upes baseina teritorijas vides resursu ilgtspējīgu apsaimniekošanu, tādējādi veicinot  Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas Nr. 2000/60/EK (Ūdens struktūrdirektīva) ieviešanu pārrobežu kontekstā.

Projekta teritorija aptver visu Ventas upes baseina teritoriju – Kurzemes reģionu Latvijā, Klaipēdas un Mažeiķu reģionus Lietuvā.

Lai uzlabotu Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbību, kā arī nodrošinātu pieredzes apmaiņu un plānotu kopīgus risinājumus ūdens kvalitātes uzlabošanai Ventas upes baseinā nākotnē, projekta centrālais pasākums bija Ventas upes baseina pārrobežu apsaimniekošanas plāna izstrāde. Tas ir izstrādāts un pieejams Kurzemes plānošanas reģiona mājas lapā www.kurzemesregions.lv angļu valodā ar kopsavilkumiem latviešu un lietuviešu valodās.

Lai uzlabotu virszemes ūdeņu kvalitāti un nodrošinātu dabas vērtību saglabāšanu, projektā tika veikti Ventas (pie Kuldīgas) un Kalupis upju un Durbes ezera tīrīšanas darbi, kur kopumā tika iztīrītas upes vismaz 800 m garumā un ezers ap 30 ha platībā. Paralēli veiktais vides apstākļu novērtējums Ventas upē pirms un pēc tīrīšanas darbu veikšanas ļauj spriest par tīrīšanas ietekmi un pamatot šāda veida dabas apsaimniekošanas pasākumu nepieciešamību nākotnē.

Lai paaugstinātu sabiedrības vides apziņu Ventas upes baseina apsaimniekošanas jautājumos, projektā tika veikta sabiedriskā kampaņa, organizētas apmācības pašvaldību pārstāvjiem Latvijā un Lietuvā, iesaistīti brīvprātīgie zivju resursu aizsardzības pasākumos, kā arī organizēta izglītojoša nometne un brīvprātīgo darbs upes attīrīšanai Ventas reģionālā parka teritorijā Lietuvā. Projektā veikta arī dabas takas labiekārtošana gar Cieceres upi Latvijā un kopumā 20 informatīvo stendu uzstādīšana pie upēm un ezeriem gan Latvijā, gan Lietuvā.

Bez praktiskām darbībām, projektā veikti arī izpētes un plānošanas pasākumi, kā rezultātā nākotnē varētu veikt mērķtiecīgu līdzekļu piesaisti  Bārtas upes tīrīšanai pie Skodas, Kalupis upes ūdens izziņas takas veidošanai Lietuvā, kā arī dabas apsaimniekošanas un aizsardzības pasākumiem dabas liegumos „Durbes ezera pļavas” un „Zaņas lejtece”.

Ļoti efektīva izrādījusies zivju resursu aizsardzības kampaņa, kas tika veikta Kurzemes reģionā. Tās laikā veikti reidi upēs, lai aizsargātu zivju resursus, kā arī izveidots un pārraidīts TV sižets un organizēts seminārs, kurā viens no būtiskākajiem secinājumiem ir, ka ir jāstiprina pārrobežu sadarbība arī zivju resursu aizsardzības jomā, un pārrobežu sadarbības projekti ir labs piemērs, kā strādāt kopā.

Projekta „Pārrobežu sadarbība Ventas upes baseina apgabala dabas vērtību apsaimniekošanā” vadošais partneris no Latvijas ir Kurzemes plānošanas reģiona administrācija, kā arī Durbes, Kuldīgas un Saldus pašvaldības, Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un biedrība „Liepājas ezeri”. Savukārt Lietuvas partneri ir Skodas rajona pašvaldības administrācija un Ventas reģionālais parks. Projekta kopējais budžets ir gandrīz 300 000 latu un to plānots īstenot līdz šī gada beigām.
 
Informāciju sagatavoja:
Dāvis Gūtmanis
SIA „Rietumu Ziņas”
davisgutmanis@gmail.com
tālr. 28700882
 
Vairāk informācijas:
Ligita Laipeniece
projektu vadītāja
Kurzemes plānošanas reģiona Plānošanas nodaļa
mob.tālr. +371 29400634
www.kurzemesregions.lv