Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Jūlijs >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2016-10-11
UKRAINAS PIEAUGUŠO IZGLĪTĪBAS FESTIVĀLĀ
PIEDALĪJĀS KURZEMES PLĀNOŠANAS REĢIONA EKSPERTS

Kurzemes PR izglītības eksperte Ingrīda Muraškovska laikā no 6. – 9.oktobrim pēc Vācijas Tautas augstskolu apvienības (DVV International) uzaicinājuma viesojās Ukrainā un piedalījās Zaporožjes apgabala starptautiskajā pieaugušo izglītības festivālā. Festivāla mērķis bija veicināt valsts politikas veidošanos pieaugušo izglītības jomā un pievērst sabiedrības  uzmanību pieaugušo izglītības vērtībai nozīmīgu sociālu transformāciju laikā.

Šajās dienās Ukrainā tiek pieņemti grozījumi Izglītības likumā – tiek ieviests un definēts pieaugušo izglītības termins, kas sniedz likumīgu pamatu pieaugušo izglītības sniedzēju darbībai. Ir plānots izstrādāt un pieņemt arī Pieaugušo izglītības likumu. Festivāla programma noritēja Zaporožjē un Melitopolē. Festivāla īpašais notikums bija Melitopoles uzņemšana UNESCO Mācību pilsētu tīklā. Tīkls apvieno vairāk kā 140 pilsētas no dažādām valstīm, un Melitopole ir pirmā Ukrainas pilsēta, kas iesaistās šai tīklā.

Gan Zaporožjē gan Melitopolē notika preses konferences ar augsta līmeņa vietējo amatpersonu un nacionālo zinātnisko institūciju vadītāju līdzdalību. Konferences “Pieaugušo izglītība – reģionālā attīstība: pieredze, izaicinājumi, stratēģijas” plenārsēdē izskanēja Ukrainas specifiskie izaicinājumi pieaugušo izglītībai – sniegt atbalstu pārceļotājiem no apdraudētajām teritorijām un  tiem, kuri atgriezušies no kara darbības. Šo mērķgrupu mācībām izveidota valsts finansēta programma. Tā kā Ukrainā līdz šim darbojās pēcdiploma kvalifikācijas celšanas sistēma, tai pietrūkst pieaugušo izglītībai raksturīgās elastības, kas nepieciešama jaunajiem izaicinājumiem un dažādo mērķgrupu vajadzību nodrošināšanai.  Tādēļ  ar lielu interesi tika uzklausīts I.Muraškovskas ziņojums “Pieaugušo izglītības centru darba pieredze Kurzemes plānošanas reģionā”, kam sekoja daudz jautājumu. Ukrainas pieaugušo izglītotāji – augstskolas, bibliotēkas, nevalstiskās organizācijas ir ieinteresēti izmantot Latvijas pieredzi mācību centru veidošanā. I.Muraškovska piedalījās arī preses konferencēs un sniedza interviju vietējai televīzijai. Festivāla pēdējā dienā darbojās izglītības gadatirgus “Bagātību sala”, kurā  pieaugušo izglītības sniedzēji demonstrēja savu piedāvājumu un vadīja meistarklases. Tas bija pirmais šāda veida pasākums Melitopolē.
 
 
Foto – no kreisās: O.Smirnovs – DVV International pārstāvniecības Ukrainā direktors, I.Muraškovska – Kurzemes PR izglītības eksperte, A.Jākobsone – DVV International reģionālā direktore Ukrainā, Moldovā un Baltkrievijā, N.Ņičkalo – Ukrainas Nacionālās pedagoģijas akadēmijas akadēmiķe-sekretāre, L.Lukjanova – Ukrainas Pieaugušo izglītības apvienības valdes priekšsēdētāja