Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Aprīlis >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2016-04-27

CITU VALSTU LABĀS PRAKSES PIEMĒROJAMAS ARĪ LATVIJAS ĒKU SILTINĀŠANAS UN ATJAUNOŠANAS PROCESĀ


Aizvadīts projekta “BUILD UP Skills FORCE” ietvaros rīkotais divu dienu apmācību seminārs par veidiem, kā sasniegt izvirzītos mērķus, realizējot ēku atjaunošanu vai gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēku būvniecību. Apmācības vadīja eksperts no Nīderlandes Gerard Bruijnse, kurš piedalījies Nīderlandes gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēku atbalsta programmas izstrādē un izstrādājis renovācijas koncepciju, kas dažu dienu laikā ļauj dzīvojamo ēku renovēt līdz nulles enerģija ēkas līmenim. Ar šo konceptu tika iepazīstināti projekta būvniecības eksperti, profesionālās un augstākās izglītības iestāžu pārstāvji, energoauditori, būvkompāniju un pašvaldību pārstāvji, kā arī “Valsts nekustamo īpašumu”, “Attīstības finanšu institūcijas Altum” un “Rīgas enerģētikas aģentūras” pārstāvji.
 
Semināra dalībnieki aktīvi diskutēja par Nīderlandes pieredzi tipveida ēku siltināšanā un nepieciešamajiem priekšnoteikumiem, lai līdzīgu sistēmu ieviestu arī Latvijā. Nīderlandē jau šobrīd ēkas tiek atjaunotas līdz gandrīz nulles enerģijas patēriņa līmenim. Ieviesto inovāciju rezultātā četru gadu laikā ir izdevies jau uz pusi samazināt ēkas atjaunošanas izmaksas. Nīderlandes būvinženieri iepriekš saražo fasādes un citus ēkas elementus rūpnīcā, un uz vietas objektā atliek vienīgi tos samontēt kopā. Līdz ar to ēku atjaunošanu var veikt visu cauru gadu. Tas ļauj arī ievērojami saīsināt remontdarbu norises laiku ēkā, tādā veidā neradot neērtības tās iedzīvotājiem. Pēc šī principa ēku var nosiltināt divu līdz desmit dienu laikā.
 
Semināra dalībnieki secināja, ka vissvarīgākais ir sadarbība, lai arī Latvijā varētu strādāt pēc līdzīga modeļa. Latvijā ir ap 30 000 tipveida ēku, kurās jau tuvākajā laikā ir jāveic energoefektīva atjaunošana. Ir svarīgi, lai nacionālā līmenī un atbalsta programmās tiktu izvirzīti nosacījumi, kādi energoefektivitātes rādītāji ir jāsasniedz, un būvniecības industrijas pārstāvji paši varētu meklēt efektīvākos veidus, kā tos sasniegt un strādāt kopīgi izvirzīto mērķu sasniegšanai. Sistēma, kurā pasūtītājs nosaka, kādas metodes jāizmanto, veicot ēku atjaunošanu, neatstāj vietu inovācijām un neļauj pārņemt citu valstu labāko praksi.
 
Laikā no 2014. līdz 2016. gada aprīlim tiek ieviests projekts „Profesionālās pilnveides izglītības programmu izstrāde energoefektīvu ēku būvniecības prasmju pilnveidei Latvijā” (BUILD UP Skills FORCE). Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības „Saprātīga enerģija Eiropai” programmas ietvaros. Projekta mērķis ir paaugstināt būvniecībā strādājošo prasmes un zināšanas par gandrīz nulles enerģijas ēku būvniecību un esošo ēku renovāciju. Projekta partneri: Rīgas plānošanas reģions, Kurzemes plānošanas reģions, Vidzemes plānošanas reģions, Zemgales plānošanas reģions, Latvijas Būvinženieru savienība, Izglītības kvalitātes valsts dienests, Latvijas Vides investīciju fonds.

 

Vairāk par projektu: http://www.rpr.gov.lv/bus-force/


Papildu informācija: Agris Kamenders, projekta vadītājs, Rīgas plānošanas reģions, e-pasts: agris.kamenders@rtu.lv, tālr. 29145442.

Par šīs publikācijas saturu pilnu atbildību uzņemas projekta „BUILD UP Skills FORCE” īstenotāji. Tas nekādā veidā neatspoguļo Eiropas Savienības viedokli. Mazo un vidējo uzņēmumu izpildaģentūra (EASME), kā arī Eiropas Komisija nav atbildīga par šīs informācijas atspoguļošanu.