Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Aprīlis >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2015-12-09
KURZEMES PAŠVALDĪBU UZŅĒMĒJDARBĪBAS ATBALSTA SPECIĀLISTU PIEREDZES BRAUCIENS UZ IGAUNIJU

Iespaidiem bagāts izvērtās Kurzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centra organizētais pieredzes apmaiņas brauciens pašvaldību uzņēmējdarbības atbalsta speciālistiem uz Igauniju, Hāpsalu, Lēnes apriņķi un Pērnavu. Vizītes mērķis - iepazīties ar Igaunijas pieredzi uzņēmējdarbības atbalsta, investīciju un eksporta veicināšanai, kā arī ar Igaunijas pašvaldību pieredzi un plāniem Eiropas Savienības finansējuma apguvē un investīciju piesaistei.
 
Braucienā tika pārstāvēta lielākā daļa no Kurzemes pašvaldībām: Ventspils pilsēta, Ventspils, Nīcas, Saldus, Brocēnu, Priekules, Pāvilostas, Rucavas, Alsungas, Mērsraga, Vaiņodes, Kuldīgas novads.

Jaunus idejas un mērķus uz ko tiekties ieguvām tiekoties ar Hāpsalas pilsētas pašvaldības vadītāju un vicemēru. Īpaši noderīga šī tikšanās bija Kurzemes piejūras pašvaldībām. Hāpsala, izmantojot veiksmīgo ģeogrāfisko novietojumu pie jūras, vēsturiskās liecības un objektus, uzņēmējdarbības potenciālu saskata tūrisma nozarē, veicot mērķtiecīgus ieguldījumus tā attīstībā. Hāpsala vēsturiski ir bijusi kūrortpilsēta, kurā atpūtusies augstākā sabiedrība.

Hāpsalas pašvaldībā tikāmies arī ar tūrisma informācijas centra pārstāvi, kura prezentēja būtiskākos tūrisma objektus un pasākumus. Investīciju departamentu pārstāve iepazīstināja mūs ar pašvaldības investīciju piesaistes situāciju un attīstības plāniem. Būtiskākā atšķirība – Igaunijā pašvaldībās jau ir izveidotas industriālās teritorijas, kurām šobrīd meklē investorus. Latvijā – šīs teritorijas tikai top, bet atšķirībā no Igaunijas – tās tiek ierīkotas jau priekš iepriekš piesaistītiem investoriem, tā nodrošinoties pret nelietderīgi ieguldījumiem.

Lai iepazītos arī ar mazo uzņēmējdarbību laukos, devāmies uz Lēnes apriņķi, kur apmeklējām vietējos mikro uzņēmumus, kuri piesaistot Leader finansējumu, ir veiksmīgi attīstījušies. Uzņēmumu nodarbošanās – poligrāfija (dažādas uzdrukas uz apģērbiem, aksesuāriem) un stikla izstrādājumu ražošana.

Šo uzņēmumu pieredze pierāda – arī laukos var veiksmīgi attīstīt uzņēmējdarbību un gūt ienākumus. Mums par pārsteigumu, poligrāfijas uzņēmums Lēnes apriņķī izpilda pasūtījumus arī Latvijas tirgum.
 
Nākamā dienā tikāmies ar Pērnavas pilsētas pašvaldības Attīstības departamenta pārstāvjiem, kas iepazīstināja ar pilsētas attīstības virzieniem. Turpat uzklausījām arī Igaunijas Investīciju aģentūras (līdzīgi kā pie mums LIAA) darbinieku Rietumigaunijā, kurš prezentēja pamatnoteikumus biznesa attīstībai un investīciju piesaistē, kā arī parādīja reālus piemērus. Apmeklējām vietējos uzņēmumus – nesen atklāto viesnīcu un SPA kompleksu, kas ir nozīmīgs investīciju objekts pašvaldībā. Diemžēl – ne numuriņus ne pašu SPA kompleksu apskatīt neizdevās, jo tā mēs traucētu esošajiem apmeklētājiem izbaudīt atpūtu. Mazā biznesa attīstībai ir izveidota Amatu māja vecpilsētā, kur pārstāvēti dažādi amatnieki. Apmeklējām arī nesen izveidotu Biznesa inkubatoru.
Brauciena noslēgumā interesantā stāstījuma dēļ aizraujošs izvērtās uzņēmuma Vecta Design apmeklējums. Uzņēmums ražo un uzstāda ievelkamos griestus. Uzņēmums individuāli pielāgojas klientam un savas kvalitātes dēļ ir iekarojis pasaules tirgus, pat Arābu Emirātus, kur ievērību izpelnījušies ievelkamie griesti ar kristāliem 2500 EUR/m2 vērtībā.

Brauciena dalībnieki ieguva vērtīgu pieredzi un iedvesmu turpmākajā darbā. Arī nodibinātie kontakti noderēs turpmāku sadarbības projektu īstenošanā. Brauciens bija veiksmīgs arī personisku kontaktu dibināšanā Kurzemes pašvaldību starpā – jo neformālā gaisotnē, vairāku dienu garumā bijām kopā un atklājās, ka arī kaimiņu pašvaldībai ir līdzīgas problēmas un ir lietas, ko var risināt kopā.

Baiba Kūma
KPR ES struktūrfondu informācijas  
un uzņēmējdarbības centra vadītāja