Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Aprīlis >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2015-11-26

2015.GADA PĒDĒJĀ KPR ATTĪSTĪBAS PADOMES SĒDĒ DISKUTĒ PAR PAŠVALDĪBU RĪCĪBU PEDAGOGU STREIKA GADĪJUMĀ
 
2015.gada 25.novembrī tika sasaukta gada pēdējā Kurzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes sēde, kuras laikā diskutēts par pašvaldību rīcību pedagogu streika gadījumā, uzklausīta Latviešu Samariešu apvienības pārstāvju sniegtā informācija, kā arī lemts par pašvaldību līdzfinansējumu Kurzemes plānošanas reģionam 2016.gadā.
 
Pirms sākt diskusiju par pašvaldību rīcību pedagogu streika gadījumā, sniegt savu viedokli un nostāju, par šobrīd tik aktuālo jautājumu, tika aicināta Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētāja I.Vanaga.
 
I.Vanaga klātesošajiem prezentēja kā dažādos formātos un sastāvos tika risināti problēmjautājumi, īpaši kontekstā ar pedagogu jauno darba samaksas modeli, bet netiekot saklausītiem, Darba strīda likuma ietvaros Izglītības un zinātnes ministrijai tika izvirzītas septiņas prasības. Notiekot trīs izlīgšanas komisijas sēdēm, kurās panākta vienošanos par divām no prasībām, tika pieņemts lēmums rīkot vienas dienas brīdinājuma streiku, par galvenajām prasībām izvirzot pedagogu darba samaksas jaunā modeļa pilnveidošanu, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus, kā arī zinātnes un augstākās izglītības darbinieku darba samaksas paaugstināšanu.
 
Noslēdzot prezentāciju, I.Vanaga pauda LIZDA viedokli, kas uzskata, ka pašvaldības var maksāt nozares darbiniekiem arī streika dienā, ja ir noslēgta vienošanās ar arodbiedrību. Kā arī informēja, ka Izglītības un zinātnes ministrijai ir izteikts priekšlikums vienoties par darba samaksu streika dienā, tādējādi nepalielinot administratīvo slogu pašvaldībām, apliecinot rūpes par izglītojamajiem, izrādot cieņu pret nozarē strādājošajiem un pierādot, ka cilvēks svarīgāks par normatīvo aktu nepilnībām.
 
Par pašvaldību rīcību pedagogu streika gadījumā, diskutējot savu viedokli izteica gan Izglītības un zinātnes ministrijas, gan pašvaldību vadītāji, mēģinot saprast, vai,saskaņā ar normatīvajiem aktiem, pašvaldība ir tiesīga, slēdzot atsevišķu vienošanos ar LIZDA, veikt darba samaksu streikojošajiem pašvaldības izglītības iestāžu darbiniekiem. Kādu lēmumu pašvaldības pieņems, paliek katras pašvaldības ziņā.
 
Sēdes turpinājumā Latvijas Samariešu apvienības “Samariešu atbalsts mājās” vadītājs Viesturs Kleinbergs informēja par sociālo pakalpojumu attīstību un aprūpi mājās iespējām lauku reģionos, kas tiek īstenots patiecoties projekta Open Society Foundations piešķirtajam finansējumam.
 
2014.gadā uzsākot pakalpojuma nodrošināšanu reģionos un 2015.gadā turpinoties veiksmīgai pakalpojumu nodrošināšanai, arvien palielinās sadarbība ar pašvaldībām un to personu skaits, kurām ir iespēja saņemt kvalitatīvu aprūpi mājās.
 
Izmantojot šādu pakalpojumu pašvaldībās, kurām līdz šim ir bijusi pašu organizēta aprūpe, ekonomija ir no 15 – 34%, savukārt ilgtermiņa ekonomija – personas institucionālā aprūpē nonāk 2-3 gadus vēlāk, kā arī uzlabojas pakalpojuma kvalitāte, pieejams plašāks pakalpojumu klāsts, sociālajam dienestam vairāk laika un resursu pildīt savu pamatfunkciju.
 
Sēdes noslēgumā, uzklausot Kurzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītajās E.Dreijeres sniegto informāciju, par pašvaldību līdzfinansējuma izlietojumu 2015.gadā, tika apstiprināts pašvaldību līdzfinansējuma maksājums Kurzemes plānošanas reģiona administrācijas kapacitātes stiprināšanai 2016.gadā.
 
Attīstības padomes priekšsēdētāja I.Bērziņa, noslēdzot sēdi, padomes locekļu vārdā izteica pateicību visiem pieaicinātajiem speciālistiem par dalību sēdē.
 
Plašāku informāciju par paredzēto AP sēdi  un tās darba kārtību skatīt www.kurzemesregions.lv sadaļā „KPR Attīstības padome”, „AP dokumentu vietne”.
 
Nākamā Attīstības padomes sēde paredzēta 2016.gada janvāra mēnesī.
 
Papildus informācijai:
Kurzemes plānošanas reģiona administrācija
Tālr. 67331492, fakss 67331285
e-pasta adrese: pasts@kurzemesregions.lv
www.kurzemesregions.lv