Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Aprīlis >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2015-09-09
12.SEPTEMBRIS - AKTĪVA UN PASĀKUMIEM BAGĀTA KULTŪRAS DIENA KURZEMĒ!

Sestdien, 12. septembrī, Saldū notiks Kurzemes Dzejas dienas- Liepājas, Ventspils Talsu, Tukuma, Kuldīgas un Saldus puses dzejnieku svētki.

Dzejas dienas atklāšanas īpašais viesis būs dzejnieks, dziesmu tekstu autors un mūziķis Guntars Račs. Svētku laikā būs iespējams apskatīt izstādes, darboties dzejas darbnīcās, baudīt sarunas par dzeju un ieklausīties svētku noslēguma pasākumā „Kāds noslēpums vienmēr ir atklājams” Saldus Mūzikas un Mākslas skolu akustiskajā koncertzālē.

Informāciju un pasākumu programmu skatīt ŠEIT>> 
 
Šajā dienā pirmo reizi norisināsies Kultūras diena Aizputē. Visas dienas garumā Aizputes iedzīvotājiem un viesiem tiks piedāvāta raiba kultūras programma – tā būs gan ērģeļmūzika, gan kora mūzika, kamermūzika un crossover jeb starpžanru mūzika, skanēs arī operešu melodijas, tiks svinēta Raiņa simtpiecdesmitgade un piedāvāts ielūkoties mūziķa profesijā no otras puses. Pieci notikumi piecās dažādās norises vietās ar kopīgu moto: IEKLAUSIES! Sadzirdi iedvesmu!

Sestdien, 12. septembrī, Kuldīgas novada Padurē pie Padures muižas klēts norisināsies pasākums“Jautrā mašīntalka Padurē”ar gadatirgu, izstādēm, koncertiem, radošajām darbnīcām un iespēju darbībā redzēt īstu darbojošos kuļmašīnu. Pasākumu vadīs un mašīnista lomā iejutīsies Liepājas teātra aktieris Viktors Ellers.

Pasākums sāksies plkst. 15:00 ar rudens gadatirgu, kurā gaidīti visi, kam ir ko tirgot, un izstādēm, kurās piedalīsies arī Padures aušanas pulciņš “Andava”. Pasākuma apmeklētāji varēs piedalīties radošajās darbnīcās par graudu un salmu tēmu, uzzināt, kā izskatās labības kūlīši, kā sasiet statiņus, iemācīties darināt salmu gredzenus.

Plkst. 17:00 iedarbinās pasākuma vaininieci – kuļmašīnu. Kuļmašīna kādreiz reāli darbojusies Kuldīgas novada Rumbas pagastā. Iegādes brīdī tā nebija darba kārtībā, bet trīs gadu laikā pilnībā atjaunota, pateicoties biedrībai “Padure” un sponsoru atbalstam. Pasākuma saviesīgajā daļā pasākuma apmeklētājus cienās ar talkas zupu.

Paralēli pasākumam būs apskatāma Padures klēts un tajā iekārtotā ekspozīcija par Padures pagasta vēsturi.

Minētie pasākumi tiek organizēti Pasākums saņēmis Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Latvijas Valsts mežu atbalsts kultūras programmām reģionos” Kurzemes kultūras programmas līdzfinansējumu. Programmu Valsts Kultūrkapitāla fonds īsteno sadarbībā ar Kurzemes plānošanas reģionu.
 
 
12. septembrī plkst. 14:00 Zlēku Kultūras namā notiks rakstnieces Laimdotas Sēles grāmatas "Zlēkas. Laiki un likteņi" atvēršana. Pasākumā uzstāsies ne tikai izdevuma autore, bet arī vēsturniece Ingrīda Štrumfa un mācītājs Jānis Kalniņš. Grāmata tapusi četru gadu laikā, un apjomīgajā pētījumā iekļauti fakti no seniem laikiem līdz mūsdienām – šim pavasarim. Laimdota Sēle tikusies ar daudziem Zlēku pagasta iedzīvotājiem, pētījusi arhīva materiālus, tādēļ viņas sarakstītā grāmata ir vairāk nekā 700 lappušu bieza. 

Plkst. 16:00 Zlēku evaņģēliski luteriskajā draudzē sāksies koncerts. Muzicēs Rīgas pūtēju kvintets, soliste Laura Teivāne (soprāns), pie klavierēm – Ludmila Kamiševa.

Sīkāka informācija ŠEIT>>

Sestdien, 12. septembrī, plkst. 14.00 Kuldīgas novada Gudenieku pagasta kultūras namā atzīmēs etnogrāfiskā ansambļa “Gudenieku suiti” 50 gadu jubileju. Ansambli 1965. gadā izveidoja un līdz šim brīdim vada Lidija Jansone.

Ansambli raksturo suitiem raksturīgais, etnogrāfiskais dziedāšanas stils un tam atbilstošs izpildījuma veids. Īpašu uzmanību vienmēr piesaista senais daudzbalsības veids - burdondziedāšana, kas izsenis raksturīga suitu tradicionālai kultūrai un līdz mūsdienām pārmantota un saglabāta, tikusi nodota no paaudzes paaudzē.

Etnogrāfiskais ansamblis ‘Gudenieku suiti” kopj senās suitu sadzīves tradīcijas, pēta bagātīgi fiksēto folkloras materiālu, daudzas ansambļa repertuāra dziesmas, tāpat kā tautas dziesmas, pārmantotas mutvārdu ceļā no mātēm un vecmāmiņām, tēviem un vectētiņiem. Pateicoties tam, tuvu un tālu aiz suitu robežām izrādītas Jāņu svinēšanas tradīcijas, līdz pat mūsdienām gandrīz bez izmaiņām no senatnes atnācis kāzu rituāls, kura kopšanai un saglabāšanai ierādīta īpaša vieta gan „Gudenieku suitu” repertuārā, gan visa suitu novada kultūrvēsturē.