Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Aprīlis >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2014-10-01

NOSLĒDZIES PĒTĪJUMS "KURZEMES PLĀNOŠANAS REĢIONA SPECIALIZĀCIJAS IESPĒJAS"

No šī gada sākuma Kurzemes plānošanas reģions kā partneris piedalās NFI programmas “Kapacitātes stiprināšana un institucionālā sadarbība starp Latvijas un Norvēģijas valsts institūcijām, vietējām un reģionālām iestādēm” projekta „Latvijas plānošanas reģionu un vietējo pašvaldību teritoriālās attīstības plānošanas kapacitātes palielināšana un attīstības plānošanas dokumentu izstrādāšana” īstenošanā.

Kā viena no šī projekta aktivitātēm ir pētījuma „Kurzemes plānošanas reģiona specializācijas iespējas” izstrāde. Projekta rezultāti kalpo par pamatu reģiona teritorijas attīstības plānošanas dokumentu - Kurzemes plānošanas reģiona ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2015.-2030.gadam un attīstības programmas 2015.-2020. gadam izstrādei.

Iepirkuma rezultātā par pētījuma izstrādātājiem tika izvēlēta personu apvienība SIA "Sandra Mūriņa konsultācijas" un SIA "Civitta Latvija".

Pētījuma laikā tika veikta nozaru konkurētspējas analīze, salīdzinot Kurzemes plānošanas reģionu ar Latviju un Baltijas jūras reģionu, reģiona resursu, inovācijas infrastruktūras, pašvaldību un valsts attīstības plānošanas dokumentu analīze.

Pētījuma rezultātā tika formulēti ieteikumi reģiona plānošanas dokumentiem. Kurzemes plānošanas reģionam turpmāk nepieciešams fokusēties uz augstākas pievienotās vērtības radīšanu kokapstrādes, pārtikas rūpniecības, apģērbu ražošanas, tūrisma, zivsaimniecības, metālapstrādes un transporta loģistikas nozarē.

Teritoriāli daudznozaru potenciāls ir jūras un tās piekrastes attīstībai. Turpmākie attīstības akcenti liekami uz tehnoloģisko kompetenču, radošo resursu, sadarbības starp pārvaldi, uzņēmējiem un zinātnes un pētniecības institūcijām, kā arī transporta un sakaru infrastruktūras attīstīšanu.

Kurzemes plānošanas reģiona administrācijai būtu jāuzņemas Kurzemes reģionālās inovāciju sistēmas pārvaldības, tūrisma mārketinga, investīciju piesaistes un uzņēmējdarbības atbalsta pakalpojumu sniegšanas funkcijas.

Pētījuma izstrādes laikā notika 2 semināri – idejuTalkas, kurās dalībnieki strādāja pie reģiona specializācijas virzienu un attīstības priekšlikumu izstrādes, un, balstoties uz attīstības scenāriju analīzi, veica reģiona attīstības vīzijas, mērķu un rīcību formulēšanu.

Pētījuma rezultāti tika prezentēti Kurzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes 2014.gada 24.septembra sēdē. Ar S.Mūriņa prezentāciju var iepazīties ŠEIT>>

Ar pētījumu „Kurzemes plānošanas reģiona specializācijas iespējas” var iepazīties ŠEIT>>

Ar pētījuma kopsavilkumu var iepazīties ŠEIT>>