Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Aprīlis >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2013-11-25
STARPTAUTISKĀ KONFERENCĒ RĪGĀ INFORMĒS PAR GLIEMEŅU AUDZĒŠANAS IESPĒJĀM BALTIJAS JŪRĀ

 
Konferencē „Gliemeņu audzēšana - jauna akvakultūras apakšnozare Baltijas jūrā” 2013.gada
26. – 27.novembrī trīs valstu: Latvijas, Somijas un Zviedrijas, akvakultūras nozares eksperti, zinātnieki, politikas veidotāji un zivsaimniecības uzņēmēji divu dienu konferencē iepazīsies ar projekta rezultātiem – gliemeņu audzēšanas tehnoloģijām Baltijas jūrā, un diskutēs par jauniem, ilgtermiņa Baltijas jūras apsaimniekošanas risinājumiem.


Konferences pirmajā dienā galvenais būs Baltijas jūras turpmākās pastāvēšanas jautājums. Lisa Svensone (Lisa Svensson) no Zviedrijas Vides ministrijas un Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Rolands Arturs Bebris runās par ilgtspējīgu Baltijas jūras apsmaimniekošanu jeb t.s. “zilo izaugsmi” (blue growth). Zviedrijas Premjerministra biroja pārstāvis Ēriks Kiesovs (Erik Kiesow) un Ulfs Vikstroms (Ulf Wikström) no ES Interact punkta Somijā iepazīstinās ar ES Stratēģiju Baltijas jūras reģionam kā rīku savstarpēji saskaņotai Baltijas jūras valstu darbībai. 

Dienas otrajā daļā runās par gliemeņu audzēšanu kā rīku Baltijas jūras ekoloģiskā stāvokļa uzlabošanai, vienlaikus nodrošinot jaunu, alternatīvu saimniekošanas veidu piekrastē dzīvojošajiem.

Austrumzviedrijas Enerģētikas aģentūras (East Sweden Energy Agency, Zviedrija), Somijas Lietišķo zinātņu augstskolas „Novia” (Novia University of Applied Sciences) un SIA „Vides investīciju fonds” pārstāvji iepazīstinās ar divu gadu laikā apkopoto informāciju un veikto pētījumu rezultātiem par gliemeņu audzēšanas iespējām Baltijas jūrā.

Akvakultūras praktiķi un pētnieki Ods Lindāls no Zviedrijas Karaliskās zinātņu akadēmijas (Odd Lindahl, The Royal Swedish Academy of Science) un Šarlote Jonsone no Zviedrijas Lauksaimniecības universitātes (Charlotte Jönsson, Swedish University of Agricultural Sciences) runās par gliemeņu pārstrādes iespējām. 

Konferences otro dienu iesāks Dr.sc.ing Armands Grickus no Liepājas Universitātes un runās par integrētu Baltijas jūras resursu apsaimniekošanu. Otrā diena būs galvenokārt par Baltijas jūrai piemērotām tehnoloģijām un aprīkojumu gliemeņu audzēšanai. Konferenci noslēgs ar dalībnieku diskusiju par tālāko Baltijas jūras apsaimiekošanu un jaunām, kopīgu projektu idejām.
 
Konferences norises vieta  – „Maritim Park Hotel” Slokas ielā 1, Rīgā, sākums pl.9:00. Konferences darba valoda – angļu.

Konferences programma skatāma šeit>>
 
Konferenci rīko projekta „Baltic EcoMussel’’ ietvaros ar mērķi sekmēt gliemeņu audzēšanas uzņēmējdarbību Baltijas jūras reģionā, vienlaikus mazinot Baltijas jūras piesārņojumu.
 
„Baltic EcoMussel’’ Centrālās Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas INTERREG IV A ietvarosīsteno Austrumzviedrijas Enerģētikas aģentūra sadarbībā ar Latvijas partneriem Kurzemes plānošanas reģionu un SIA „Vides investīciju fondu”un Somijas partneri  „Novia” Lietišķo zinātņu augstskolu.Projekta ilgums 24 mēneši: 01.01.2012.-31.12.2013. Kopējais budžets ir  723 051 EUR, t.sk.: 560 443 EUR - Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF)  līdzfinansējums, 162 608 EUR - projekta partneru līdzfinansējums.
 

Informāciju sagatavoja
Ilze Ārniece
Sabiedrisko attiecību speciāliste
29579488
ilze.arniece@kurzemesregions.lv
Kurzemes Plānošanas reģions