Kontaktinformācija
Adrese: Valguma iela 4a, Rīga, LV-1048
Reģ.Nr. 90002183562
Telefons: 67331492
E-pasts jautājumiem un priekšlikumiem:
pasts@kurzemesregions.lv

Notikumu kalendārs

< Aprīlis >
P
O
T
C
P
S
Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Aktualitātes
Visas aktualitātes
2013-03-20
GLIEMEŅU AUDZĒŠANA BALTIJAS JŪRĀ - JAUNS UZŅĒMĒJDARBĪBAS VEIDS KURZEMES PIEKRASTĒ

Kurzemes plānošanas reģions sadarbībā ar SIA „Vides investīciju fonds” 21.martā Rīgā rīko diskusiju „Gliemeņu audzēšanas biznesa attīstīšana Latvijā - jauna saimnieciskās darbības veida attīstības priekšnoteikumi un iespējas”.

Diskusija notiks Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ēkā Peldu ielā 25, 101.telpā, plkst.10.00  - 13.00.

Diskusijā piedalīties aicināti pārstāvji no institūcijām, kurām ir noteikta atbildība saistībā ar jauna saimnieciskā darbības veida attīstību jūrā. Tikšanās reizē piedalīsies  pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālas attīstības un Zemkopības ministrijām, kā arī Latvijas jūras administrācijas,  Lauku atbalsta dienesta, Pārtikas un veterinārā dienesta, Vides valsts dienesta,  Latvijas Hidroloģijas institūta, Latvijas Zvejnieku federācijas un Vides attīstības biedrības pārstāvji.



Diskusijas mērķis ir informēt atbildīgās institūcijas par projektu, gliemeņu audzēšanas pieredzi citās Baltijas jūras reģiona valstīs, gliemeņu audzēšanas kā saimnieciskās darbības veida ietekmi uz vidi un ekonomiku, bet galvenokārt diskutēt par nosacījumiem, ko attiecībā uz gliemeņu audzēšanu, ieguvi un realizāciju komerciālos nolūkos Latvijā pašreiz nosaka tiesību un normatīvie akti, kā arī par šī saimnieciskā darbības veida attīstības iespējām.

Diskusija tiek rīkota projekta „Gliemju komerciāla audzēšana, pārstrāde un izmantošana Baltijas jūras reģionā” (Baltic EcoMussel) ietvaros. Projekta mērķis ir sekmēt gliemeņu audzēšanas biznesa attīstību Baltijas jūras reģionā. Gliemeņu audzēšana ir populāra tādās Eiropas valstīs kā Francija, Spānija, Nīderlande, Itālija, Vācija, Zviedrija, Dānija u.c., un Baltijas jūras reģionā līdz šim nav attīstīta. Tomēr Somijā un Zviedrijā veiktā pētījuma rezultāti liecina par gliemeņu audzēšanas potenciālu arī Baltijas jūras teritorijā.

Baltijas jūrā izaudzētās gliemenes var tikt izmantotas zivju un putnu barības ražošanaiu.c. Gliemeņu audzēšanas biznesa attīstība Latvijā dotu iespēju  palielināt akvakultūras  produkcijas apjomu, kas pašreiz ir viens no zemākajiem Eiropas Savienībā.

Projekta gaitā līdz šim jau rīkota pirmā diskusija par gliemeņu audzēšanas iespējām Baltijas jūrā. Tajāgalvenokārt piedalījās zivsaimniecības nozares pārstāvji un citu ar gliemeņu audzēšanu saistītu nozaru uzņēmēji, pašvaldību un mediju pārstāvji. Projekta ietvaros rīkoti arī divi pieredzes apmaiņas braucieni uz gliemeņu audzēšanas pilotfermu Ālandu salās, Somijā, gliemeņu fermu Dānijā un gliemeņu pārstrādes pilotuzņēmumu Zviedrijā.

Projektu „Baltic EcoMussel” Centrālās Baltijas Jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas INTERREG IV A 2007.-2013.gadam ietvaros īsteno Austrumzviedrijas Enerģētikas aģentūra Zviedrijā, Kurzemes plānošanas reģions un SIA „Vides investīciju fonds” Latvijā un „Novia” Augstskola Somijā. Projekta ilgums ir 24 mēneši, projekta aktivitātes turpināsies līdz 2013. gada decembrim. Projektu 77,5 % apmērā līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds. Projekta kopējais budžets ir 723 051.00 EUR.
 
Informāciju sagatavoja:
Ilze Ārniece, Sabiedrisko attiecību speciāliste
GSM 29579488, ilze.arniece@kurzemesregions.lv


Diskusijas darba kārtību skatīt šeit>>